Syv tips til den lille lejlighed

IMG_1067

Min stue med bord fra Hay, stole fra Ilva og sofa fra Sofakompagniet. IW3-gyngestolen er et arvestykke, men kan købes fra ny her og er i min stue sat sammen med lammeskindet herfra.

Det er desværre ikke os alle der er velsignet med en kæmpe liebhavervilla med 10 gæsteværelser, et kæmpe walk-in-closet og en balsal som stue. Som så mange andre københavnere skal jeg klemme mig selv og alle mine ting ind på 40 kvadratmeter. Jeg ved derfor hvad det vil sige, at skulle være nærig med pladsen!

Set fra den lyse side, er jeg til gengæld ikke tvunget bruge en formue på at møblere herligheden. Og faktisk behøver de sparsomme kvadratmeter ikke at være lig med sammenklemte møbler og mangel på stil.

Jeg har fulgt de fleste af eksperternes råd og vil her videregive mine egne bedste tips til, hvordan du kan bo både småt og flot:

1. Overvej rumfordelingen

Når kvadratmeterprisen i København er så høj, som den er, er det de færreste, der gider bruge en formue på noget plads, der er dårligt udnyttet.

Da jeg selv skulle finde lejlighed for et års tids siden, så jeg mange eksempler på det der i mine øjne er dårlig pladsudnyttelse: Kæmpestore stuer kombineret med bittesmå soveværelser uden plads til et skab. Lange, smalle entreer uden ordentlig plads til opbevaring. Eller lejligheder, hvor man var tvunget til at gå gennem alle rum for at komme i køkkenet.

Dårligt udnyttet plads er særligt ærgerligt i en lille lejlighed, hvor der i forvejen ikke er meget plads at give af. Overvej derfor, om der kan flyttes nogle vægge, der kan gøre, at du får det optimale ud af hvert rum.

2. Giv væk, sælg ud og smid væk

Det er nok de færreste, der ønsker, at deres dyrebare kvadratmeter skal druknes i ting, tøj og rodede opbevaringsløsninger. Uanset hvor smart du indretter dig, kommer du derfor ikke uden om at skulle tage et skeptisk gennemsyn af dine ting.

Selv foretager jeg jævnligt en sortering af, hvad der skal sælges, hvad der skal på loftet, hvad der kan gives væk og hvad der bare skal smides ud. Det giver plads i lejligheden, og betyder, at de ting, der bliver tilbage, kommer meget mere til sin ret.

3. Lyse flader

Ingen tvivl om at mørke trægulve og vægge beklædt med mørk maling eller tapet sagtens kan være smukke. Men lyse gulve og vægge gør bare rummene visuelt større og giver en mere neutral base til indretningen. Hvis du alligevel er faldet for en mørk tapet eller maling, så begræns det til en enkelt væg.

I mit tilfælde er jeg gået all in på hvid på både vægge, gulv og loft. Det giver et fantastisk lys, en god fornemmelse af rummelighed og gør, at jeg har større valgfrihed, når det kommer til møblerne.

4. Vælg lette møbler

I en stor stue kan en kæmpe mastodont af en flydersofa være nødvendig for at rummet ikke får et ekko som en tom gymnastiksal. Men i en lille stue giver det sig selv, at der ikke er plads til en stor sofa, medmindre man skærer kraftigt ned på andre ting.

I min stue har jeg indrettet efter den regel, at alle møbler skal være hævet fra gulvet, ingen ting må virke for store og mørke stole er kompenseret af lyse borde, sofa og opbevaringsmøbler. Det giver stuen et let og luftigt udtryk.

Lette møbler og lyse flader

Lette møbler og lyse flader. Fjernsynsmøblet er købt hos Ilva.

5. Udnyt vægpladsen

Når gulvpladsen er begrænset, kan det være en god ide at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter. Måske kan bøgerne komme op på væggen i dekorative bogkasser? Måske kan tøjet hænge på bøjlestange fra loftet eller væggen? Eller måske kan klædeskabet gå fra gulv til loft, så al pladsen bliver udnyttet?

Jeg har selv udnyttet en nøgen væg i mit mikroskopiske køkken til nogle hylder, hvor de flotteste køkkenting kan få lov at stå, og overvejer designerbogkasser i stuen, når budgettet lige er til det. På den måde kan dekoration og opbevaring gå op i ét.

Fine String-hylder i it køkken

Fine String Pocket-hylder i mit køkken

6. Koordiner dine farver

Dette punkt har været et af de sværeste for mig selv at overholde, da jeg elsker farver og nemt bliver fascineret af en ny farve!

Desværre kan særligt en lille lejlighed let blive overmættet, hvis man gang på gang forelsker sig i en ny farve og glemmer at tænke i helheden. Det er så ærgerligt, hvis den mintgrønne sofa overdøves af et postkasserødt spisebord som igen overdøves af en skriggul lænestol. Hvis den neutrale hvide base nogen steder er kridhvid og andre steder er cremefarvet. Eller hvis lejligheden er proppet med forskellige tunge træsorter.

I mit tilfælde har jeg valgt at satse på hvid, sort grå og lyst egetræ som neutrale baser – og skejet ud med en mintgrøn sofa. Det har betydet, at jeg har måttet fravælge en masse fede møbler og tapeter, der ikke har passet ind. Til gengæld har jeg en stue, der er væsentligt mere harmonisk, end den ville være, hvis jeg bare havde købt alt jeg synes er pænt!

Opbevaringsspanden var oprindeligt gul, men fik en grå spraymaling for ikke at "overdøve" den grønne sofa.

Opbevaringsspanden var oprindeligt gul, men fik en omgang grå spraymaling for ikke at “overdøve” den grønne sofa.

7. Køb få og multifunktionelle møbler

Det er klart, at en lille stue ikke giver mulighed for, at der både skal være spisebord til 10, skrivebord, lænestol, sofa og opbevaring. Man behøver derfor ikke at være indretningsarkitekt for at regne ud, at få og multifunktionelle møbler er en stor fordel i en lille lejlighed.

… Dog må jeg tilstå, at jeg ikke selv har investeret i hverken sovesofa, træk-ud-bord eller skamler, der kan fungere som sofaborde. Jeg synes personligt, at det gav for store begrænsninger, at være bundet til sådanne løsninger. Til gengæld har jeg ekstra madrasser, bordplader og klapstole stuvet op i mit efterhånden stærkt proppede loftsrum!

Har du andre indretningstips til en lille lejlighed?

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Follow my blog with Bloglovin

Hvad synes du?

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *